Virkistyspäivän ja tykypäivän hyödyt työyhteisössä

Ihminen on sosiaalinen olento. Työpäivä vie ison osan ihmisen hereillä oloajasta ja oma työyhteisö on se lauma, johon työpäivän aikana kuulutaan. Vaikka työ ei olisikaan kokoaikaista tiimityötä, kahvihuoneissa, lounasravintoloissa ja monissa muissa työpaikan tilanteissa, yhteisöllisyys tulee ilmi. Ja mitä paremmin tunnetaan työkaverit, sitä mukavampi töihin on mennä ja siellä olla. Poissaolot pienenee ja on halu puhaltaa yhteen hiileen. Työhyvinvointi kasvaa.

Työyhteisön yhteisinä virkistys- ja tykypäivinä ollaan astetta rennommin ja aikaa jää myös toisiin tutustumiselle. Työjännitys pienenee tai poistuu kokonaan olla poissa normaaleista työympyröistä. Päivä avaa tilaisuuksia keskusteluihin, tarjoaa uudenlaisia sosiaalisia tilanteita, joitten myötä työkaverista voi nähdä sen epävirallisen puolen.

Yhteiset tekemiset virkistyspäivissä antavat paljon keskusteluaiheita, uusia kokemuksia ja yhteisiä muistoja, joihin on kiva palata.

Kaikki samalla viivalla, opi itsestä ja työkavereistasi uusia asioita virkistyspäivässä

Virkistyspäivissä niin työntekijä kuin pomokin ovat yhdenvertaisia. Melontaretkellä ollaan ”samassa veneessä” ja tiimikisailuissa yhtä tärkeitä joukkueen jäseniä. Päivän aikana pomo voi oppia uutta työntekijöistä ja heidän vahvuuksistaan, mitkä eivät muuten työpaikalla tulisi julki. Myös pomostaan voi oppia uusia asioita.

Miksi kannattaa viettää virkistyspäivä ja tykypäivä luonnon helmassa?

Luonto antaa puitteet liikkumiseen, hyvinvointivaikutuksien altistumiselle ja on normaalista poikkeava työympäristö. Kauas sysimetsään ei tarvitse mennä, vaan kokouspaikan lähiluonto käy hyvin kokouspäivän happihyppelyyn tai virkistyspäivän ohjelmaosuuden pitopaikaksi. Vehreää ja vihreää mustan asfaltin tilalla, sekä liikkumista hyvällä sykkeellä ja rennolla mielellä on hyvä ympäristö vaikkapa tykypäivään.

Luonnon hyvinvointivaikutukset

Kun virkistyspäivä tai tykypäivä järjestetään luonnossa, osallistujat joutuvat vääjäämättä luonnon hyvinvointivaikutusten piiriin. Tutkimukset osoittavat, että vaikutukset tapahtuvat itsestään, ilman ponnisteluja. Stressihormonit elimistössä laskevat, verenpaine laskee sekä mieliala ja tarkkaavaisuus kohenevat. Parin tunnin luonnossa oleminen vaikuttaa edellä mainittujen lisäksi elimistön puolustusmekanismien elpymiseen. Luonnosta tai maisemista haltioituminen tekee hyvää. Aistit virittyvät ja aivot lepäävät.

Osallistu, muista, opi – tarinoiden ja tekemisen kautta

Ihmiset oppivat ja muistavat eri tavalla asioita. Toiset oppivat kuulemalla, toiset näkemällä yhdet tekemällä. Virkistys- ja tyky-päivissä on usein näitä kaikkia elementtejä.

Luontoretki ei ole vain luontoretki, se on enemmän

Luontoretkellä mielenkiintoiset oppaan kertomat tarinat avaavat metsänelämää. Ei vain kuuntelemalla vaan osallistujat pääsevät tunnustelemaan esimerkiksi käävän samettista alapintaa, onko se kostea, viileä, tuoksuuko se? Miltä tuntuu elossa oleva tai kuollut kääpä? Ja samalla kuulet tarinan, joka johdattelee esi-isien selviytymiseen, eräperinteeseen ja vieläpä hauskalla tavalla.

Entä oletko tullut ajatelleeksi, että seisot Euroopan vanhimmilla kallioilla, jolla ikää on miljardeja vuosia? Luonnon avulla pääsee konkreettisesti lähemmäs historiaa, esihistoriaa ja aikaa ennen dinosauruksia! Luontoretkellä ei vain kävellä, ei vain katsella ympärille. Se on sekoitusta luonnontuntemuksesta, alueesta ja sen historiasta, paikallistuntemuksesta, eräperinteestä, luonnossa selviytymisen vinkeistä, tarinoista ja osallistavasta tekemisestä.

Tykypäivissä ja virkistysäpäivissä luontoliikunnalla mieli pirteäksi hyvällä sykkeellä

Luonto antaa oivan ympäristön liikkumiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontoliikunta kohensi merkittävästi itsearvostusta ja mielialaa. Liikuntamuodolla eikä kestolla ei sinänsä ole merkitystä. Oli kyseessä luontopatikka, sauvakävely, lumikenkäily, villiyrttiretki, suunnistus tai vaikka melonta, ne tekevät hyvää – tutkitusti. Poluilla kävely, metsässä samoilu on kaloreita polttavampaa ja kuntoa kehittävämpää kuin kaupunkioloissa. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että liikuntaa ei kuitenkaan koeta rankemmaksi. Näin ollen luontoliikunnan hyöty on parempi. Poluilla liikunta käy luonnostaan!

Virkistyspäivien ja tykypäivien asiakastarinoita:

Yrityksen virkistyspäivä Nuuksiossa/ Haltian aarre/18 osallistujaa

Laitan heti tuoreeltaan palautteen tämän päiväisestä ohjelmasta Nuuksiossa. Totesimme yhteisesti kotimatkalla, että oli ilo olla kanssanne aarteenmetsästyksessä ja nähdä itsensä ja kollegojen hetkeksi unohtavan sähköpostinsa ja puhelunsa (mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys). Kaikki sujui sovitun mukaisesti ja ohjeet olivat selkeät. Eikä edes satanut, joten ei kerrassaan mitään valittamista 😉 Suosittelen palvelujanne mielihyvin myös kollegoille.

Haluatko tietää lisää Haltian aarre GPS-aarremysteeristä?

Eräperinteet kunniaan, 10 hengen ryhmä.

Porukka innostui mukavasti Mikon mukaan tulen tekoon ja itsekin sain kipinän kyllä aikaiseksi, mutten tuohirullaa ihan syttymään. Jäi siis vielä harjoiteltavaa seuraavaan kertaan:-) Sain vain positiivista palautetta retkestä. Mukavasti oli pakkanen lauhtunut, eikä satanut taivaan täydeltä; pieni tihuttelu ei meitä häirinnyt. Meillä oli oikein onnistuneet kokouspäivät ja tämä ulkoaktiviteetti oli omalta osaltaan vaikuttamassa positiiviseen vireeseen ja hyvään oloon. Kaikille jäi varmasti hyvä muistijälki koko reissusta.

Kiinnostuitko eräperinne-ohjelmasta?

Tero Heikkilä FysioAkatemia Oy Sarvikodalla

Yrityksemme kesäpäivät ovat olleet perinteenä ja useamman vuoden ajan. Olemme aina hakeneet jotain spesiaalia ja sellaista elämystä jolla jaksamme sitten ahertaa kokonaisen vuoden. Kesällä 2018 päädyimme Elämyksen Taian järjestämään kesäpäivään useamman henkilön suosittelemana. Ja tätä vaihtoehtoa en kadu! Sain suunnitella päivän hyvin jouhevasti yhdessä Julia Loukian kanssa ja tietysti salassa henkilökunnaltamme. Päivään kuului ryhmäytymistä, tiimityöskentelyä sekä tarkkuutta ja keskittymistä vaatia tehtäviä sopivalla huumorilla höystettynä. Päivän kruunasi aivan upea ruokailu ja muurinpohjalettujen paistaminen maagisessa Sarvikodassa. Minun ja henkilökunnan tavoitteet täyttyivät 110% ja voin itse suositella paikkaa ihan jokaiselle yritykselle, mutta myös yksityisille henkilöille luomaan arkeen ripaus seikkailuhenkeä ja positiivista virinää.

Ponkaise tästä Sarvikodan sivuille 🙂

Jari Rissanen, Lahden seurakuntayhtymä, virkistyspäivä

”Vietimme helmikuussa työyhteisön virkistyspäivää Sarvikodalla. Julia otti meidät lämpimästi vastaan ja esitteli paikkaa. Pienessä pakkasessa teimme sitten mitä erilaisempia tehtäviä ryhmissä. Oli sopivasti liikuntaa ja älynystyröitä vaativia tehtäviä, joita pystyi tekemään kaiken ikäiset ja kokoiset. Toiminnan jälkeen saimme syödä herkullista riistakäristystä Sarvikodalla ja kuulimme tarkemmin kodasta ja sen historiasta. Jokaisella pöydällä oli mm. oma merkityksensä. Lopun kruunasi sitten nokipannukahvit pannukakulla. Kotimatkalla kuulin työporukasta, että oli kuulemma yksi parhaista virkistyspäivistä. Mikäs sen parempi kiitos esimiehelle.”

 

30 hengen ryhmä aktiviteetti TEAM-ellys- hauskat tiimikisat Hirvihaaran kartanon pihalla

Vastasiko aktiviteetti odotuksianne?

Aktiviteetti vastasi odotuksia ja oli juuri sellainen kuin kuvauksessa on. Lajit sopivat kaikille ja olivat uusia ja erilaisia. Lakanalenttis aktivoi ryhmää ja fyysisyyttä, ampuminen tarkkuutta, solmut jälleen ryhmässä toimimista ja aivoja ja aivopähkinät aivoja. Meidän insinööreille sopivasti kaikkea! Ja kilpailumielessä totta kai! 😉 Positiivisena yllätyksinä oli alkulämmittely, jossa varmasti kaikki pääsivät rentouttamaan ajatukset päivän jälkeen ja selvästi vapautuivat nauraen. Myös ryhmiin jako tai oikeastaan järjestykseen jako hiljaa kommunikoiden oli loistava. Aikuisten harvemmin tulee tehtyä mitään alku-juttujen kaltaista ja siksi ne olivatkin niin hyviä.

Oliko toteutuspaikka sopiva ryhmällenne?

Hirvihaaran alue oli mielestäni hyvä aktiviteetteihin. Alue oli kompakti, mutta ei kuitenkaan häiritsevän pieni eli kaikki saivat toimia rauhassa. Marraskuinen alkuilta oli tietysti pimeä, mutta otsalamput toimivat hyvin! Olisihan se tietysti aivan eri keväällä tai kesällä valossa ja lämmössä, mutta niille me emme voi mitään. Tämä olisi voinut sopia myös aiemmalle iltapäivälle esim. lounaan jälkeen.

Oliko turvallisuusasiat huomioitu mielestänne ohjelmassa?

Mielestäni kyllä. Pimeän tultua saimme otsalamput, joita oli varattu koko ryhmälle. Lakanalenttikseen tuotiin erillinen valo. Lisäksi puhallusputkesta aina puhdistettiin putki puhalluksen jälkeen. Ei sanottavaa muusta turvallisuudesta meidän aktiviteettimme osalta.

Toimiko viestintä ja alkuinfot hyvin?

Ryhmää oltiin ulkona vastassa ja otettiin heti kättelyssä hoitoon. Järjestäjän (eli minun) ei tarvinnut sen jälkeen huolehtia mistään ja vain pelata mukana, mikä oli ihanaa. Tuli olo ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan ja jos niitä tuli niin pystyi kysymään. Kaikki toimivat erittäin hyvin!

Suosittelisitteko Elämyksen Taikaa ohjelmapalvelujen tuottajaksi kollegoillesi?

Ehdottomasti! Monenmoista aktiviteettia tarjolla erilaisiin tarpeisiin eikä hinnalla pilattu!

Amazing Game @Krapi, osallistujamäärä noin 50

Lämmin kiitos teille eilisestä asiakastapahtumasta. Asiakkaat olivat tyytyväisiä ja me myös. Kiitä kaikkia paikalla olleita oppaita meidän puolestamme. Kaikki olivat ystävällisen ammattitaitoisia. Meille jäi kaikille savun tuoksua ja monta kivaa muistoa.

 

Riina/Suomen Lähetysseura:
Ryhmäyttävä TEAMellys- hauskat tiimikisat, osallistujamäärä 70, Haltian tapahtumakenttä


Suunnittelu kanssanne onnistui oikein helposti ja saimme apua todella laaja-alaisesti päivän järjestämiseen. Saimme apua myös mm. muiden palveluntarjoajien palvelujen löytämisessä, mikä todella auttoi koko virkistyspäivän koordinointia. Iso kiitos tästä teille! Lisäksi olitte joustavia ja ymmärtäväisiä, vaikka tiedon saanti meidän päästämme ei aina ollutkaan helppoa.

Paikka toimi mielestäni oikein hyvin esimerkiksi esteettömyyden näkökulmasta. Iso kenttä oli myös paras ratkaisu rasteja ajatellen isolle ryhmälle. Luonto oli lähellä, mutta jos jotain jäin kaipaamaan, niin olisi ollut mukavaa olla hieman enemmän ”luonnossa”. Ymmärrän kuitenkin, että rastien sijoittaminen metsään olisi hankalaa, eikä sitä paitsi enää tukisi esteettömyyttä.

Ohjelma toimi ryhmällemme juuri siihen tarkoitukseen, mihin sitä haluttiinkin. Hauska tekeminen ja yhdessä miettiminen mursi jäätä ja auttoi ihmisiä tutustumaan toisiinsa yli osastorajojen.

Palvelualttius oli kohdallaan ja näkyi koko suunnitteluprosessin ajan -kiitos Julia nopeista vastauksista ja hyvistä neuvoista! Myös varsinaisessa päivässä jokainen ohjaaja toimi rasteillaan (ja muutenkin) hyvin ja ammattimaisesti. Päivässä oli mukava ja letkeä tunnelma, joka syntyi juuri ohjaajien vaikutuksesta. Kaikki olivat todella ystävällisiä ja positiivisella mielellä.

Lämmin kiitos teille eilisestä asiakastapahtumasta. Asiakkaat olivat tyytyväisiä ja me myös. Kiitä kaikkia paikalla olleita oppaita meidän puolestamme. Kaikki olivat ystävällisen ammattitaitoisia. Meille jäi kaikille savun tuoksua ja monta kivaa muistoa.