TAPAHTUMAPAIKAT

Kansallispuistot antavat elämykselliset puitteet virkistyspäiville. Seikkailuja tai rauhallisesti luonnossa liikkuen oppaan johdolla – luonto antaa voimaa ja virkistää. Puhdas luonto tarjoaa raaka-aineita hätä-ruuasta gourmet-illallisiin tai eräruokailuihin. Vai haluatko edelläkävijäksi kokousrintamalla: pidä patikkakokous inspiroituen luonnosta. Testaa!

Nuuksio

Isosilmäistä ja mystistä liito-oravaa tunnuksenaan käyttävä Nuuksion kansallispuisto lepää pääkaupunkiseudun kainalossa Vihdin, Espoon ja Kirkkonummen kuntien alueilla. Vaikka matkaa Helsinkiin on vain parikymmentä kilometriä, voi Nuuksiossa päästä helposti erämaiseen tunnelmaan, kunhan pääpoluilta poikkeaa vähemmän käytetyille reiteille.

Historiaa löytyy Nuuksiosta, joista merkkeinä ovat näihin päiviin asti meidän ihmeteltäviksi säilyneet muinaiset esineet ja kalliomaalaus Nuuksion Pitkäjärven rannan kalliojyrkänteessä. Liittyypä Nuuksion historiaan myös saamelaiset ja lehtimogulikin.

Nuuksiossa onnistuvat päivän patikat, luontoretket ja ruokasieniretket. Nuuksion rentouttavassa luonnossa onnistuvat niin palaveri- kuin inspiraatiopolku-ohjelmat. Uuttuutena Haltian Aarre- GPS-seikkailu, jossa reitille lähdetään tulevan Suomen Luontokeskuksen – Haltian- pihamaalta. Aktiviteettiohjelmaan voi hyvin littää Haltian palvelut kokoustiloineen ja ruokapalveluineen, vaikka Aarrejahti johdattaakin joukkueet kahvipannujen ääreen. Haltian on haastanut teidät ratkomaan aarteen ratkaisua. Haaste on heitetty!

Aluetta hoitaa Metsähallitus, jonka sopimusyrittäjä Elämyksen Taika on. Elämyksen Taika on sitoutunut kestävän luontomatkailun periaatteisiin sekä roskattomaan retkeilyyn. Nämä periaatteet sopivat yritykselle hyvin, sillä onhan Elämyksen Taialla arvot kohdallaan.

Nuuksion suurisilmäiset nimikko-otukset sekä Nuuksion haltia toivottavat ryhmänne tervetulleeksi tutustumaan kotikontuihinsa. Kysy myös muita ohjelmia tai tutustu koko ohjelmatarjontaan.

Tutustu kansallispuiston kotisivuihin: www.luontoon.fi/nuuksio

Sipoonkorpi

Sipoonkorven kansallispuisto on yksi uusimmista kansallispuistoistamme. Vantaan, Sipoon ja Helsingin maa-aluilla sijaitseva Sipoonkorpi on hieno luontoarvoiltaan ja kätkee metsiinsä lukemattoman määrän uhanalaisia ja vaarantuneita eläin- ja kasvilajeja.

Puisto on vielä rikkonainen ja rakenteiltaan ja reitistöltään keskeneräinen. Sipoonkorven saatua kansallispuiston statuksen, Metsähallitus on päässyt vihdoin tositoimiin puiston kehittämisessä. Tällä hetkellä merkittyjä polkuja ovat Sotungin alueella kulkeva 5km rengasreitti ja Hindsbyssä pieni merkattu kulttuuriperinnepolku.

Myös tätä puistoa hoitaa Metsähallitus, jonka sopimusyrittäjä Elämyksen Taika on. Elämyksen Taika on sitoutunut kestävän luontomatkailun periaatteisiin sekä roskattomaan retkeilyyn. Nämä periaatteet sopivat yritykselle hyvin, sillä onhan Elämyksen Taialla arvot kohdallaan.

Tutustu kansallispuiston kotisivuihin: www.luontoon.fi/sipoonkorpi

Repovesi

Kouvolan ja Mäntyharjun alueilla sijaitsevan vuoden 2012 retkikohteen, Repoveden kansallispuiston upeat maisemat ja hienot luonnon tarjoamat nähtävyydet houkuttelevat kävijöitä kauempaakin. Suomen korkein kalliojyrkänne, Olhavanvuori on kiistatta Suomen kiipeilyn Mekka. Komea 50m korkea jyrkänne putoaa pystysuorana Olhavanlampeen. Lammenreunasta voi hyvin katsoa taitavia kiipeilysuorituksia, mutta lammella pesivää uhanalaista kaakkuria ja sen pesimärauhaa ei saa häiritä. Mustalamminvuoren näköalatornille kavunnut palkitaan koko alueen näkemisellä yhdellä kertaa. Lapinsalmen riippusillan ylitys on sekin elämys. 50m pitkä riippusilta on rakennettu vuonna 1987. Katajavuorelle kohoavat portaat kysyvät reisilihaksia, mutta kun portaat on kiivennyt ylös voikin jäädä hyvin tasoittelemaan hengitystä ja ihailemaan kaunista järvimaisemaa. Kuinkahan monta rappusta oikein tuli kavuttua?

Niin kuin nähtävyyksien nimistä voi päätellä, Repovesi on jylhää ja korkeusvaihtelevaa. Näkemistä ja ihailemista riittää patikoiden, mutta toisen näkökulman saa puistosta siellä meloen. Kapea Ruskiansalmi on yksi Repoveden tunnusmaisemista, Löppösen luolan kallioseinämän kalliomaalauksen ja Kuutinlahden sortuman voi nähdä hienosti vesiltä käsin.

Repoveden alueen historiaan pääsee tutustumaan käymällä Kuutinkanavalla, uittorännillä ja kuvittelee sinne miehet puunuittohommiin.

Elämyksen Taika järjestää Repovedellä teille sen retkien retken, Sissiretken. Sissiretkellä pääset melomaan, tekemään eräruokaa, opettelemaan erätaitoja ja perinteitä. Ja onnistuu se Olhavanvuoren jyrkänteeseenkin tutustuminen lähietäisyydeltä – laskeutumalla se köysien varassa alas ammattioppaan turvallisesti varmistaessa. Se on retki, joka on ikimuistoinen – takuulla!

Tervetuloa näkemisenarvoiseen Repoveden kansallispuistoon ja Sissiretken pyörteisiin! Kysy myös muita ohjelmia tai tutustu koko ohjelmatarjontaan tästä.

Tutustu kansallispuiston kotisivuihin: www.luontoon.fi/repovesi

Mustijoki

Mustijoki on noin 80km pitkä Uusmaalainen joki, joka mutkittelee vuoroin metsä- vuoroin peltotilkkujen välissä. Joki virtaa Mäntsälän ja Pornaisten kautta Porvooseen, jossa laskee Emäsalon kupeesta Suomenlahteen.

Matkalla on niin upeita, vuolaita luonnonkoskia kuin rakennettuja pohjapatojakin. Näkemisen arvoisia luonnonkoskia ovat mm. Hirvihaarankoski, Lukkokoski, Halkiankoski ja Porvoossa Vekkoski, jonka ylitse kulkee rautatiesilta. Rautatie johtaa Porvooseen ja hyvällä tuurilla voi sillalla nähdä puksuttavan aito höyryjuna tai Lättähattu. Koskia voi vain ihailla maalta käsin, sillä koskimelontaan kosket eivät sovellu, sillä niissä on lohkareita, putouksia ja patoja.

Mustijoessa on kaksi latvahaaraa, Mäntsälänjoki ja Hirvihaaranjoki. Mäntsälänjoki virtaa Mäntsälän keskustan läpi ja yhtyy Hirvihaaranjokeen Vanhan Lahdentien lähellä. Hirvihaaranjoella (Mustijoki) voi hyvinkin nähdä vilauksen janoaan sammuttavia mullikoita tai hevosia aitauksissaan. Mökkejä sen sijaan on rannoilla harvakseltaan.

Kalastajille joki tarjoilee myös antimiaan. Muutamiin koskiin on istutettu kirjolohta ja kalastaja tarvitseekin niihin erillisen luvan. Muuten joesta löytyy mm. ahventa ja haukea. Porvoossa mereltä Tyysterinkoskelle joki on luokiteltu lohi- ja siikavesistöksi.

Tutustu melontaretkiin tästä.

Porvoonjoki

Vanha Porvoo lepää Porvoonjoen varrella näyttäen parhaat puolensa joelle päin. Rauhallinen Porvoonjoki antaa elämykselliset puitteet melontaretkelle.

Retken voi aloittaa Strömsbergin padon alta, jolloin matka taittuu ilman kosken ohituksia. Retken aikana voi ihastella joenrantamilla laiduntavia lehmiä, kaunista maalaismaisemaa ja tietysti lopuksi Porvoon vanhaa kaupunkia. Matkaa Strömsbergin padolta Porvooseen tulee noin kahdeksan kilometriä.

Retken voi yhdistää Kannonnokan palveluihin ja jatkaa Porvoossa päivää museoissa, ravintoloissa tai riennoissa Porvoon yössä.

Enonsaari

Enonsaari on jylhä saari Vesijärvellä lyhyen vesimatkan päässä Lahden Messilästä. Enonsaaressa on kesäravintola A-oikeuksin, tilaussauna sekä luontopolku. Pihan nurmialueilla on tilaa temmeltää erilaisten kisailujen parissa ja idyllisillä nuotiopaikoilla voi tehdä aikamatkan eräperinteisiin. Saunan lämmössä voi rentoutua päivän päätteeksi.